Polis suçluları dizi izlerken yakalıyor

Türkiye'de özellikle gençler ve suç örgütleri tarafından ilgi gören ve olumsuz etkileri tartışılan Kurtlar Vadisi isimli dizinin polisin suçluları yakalamasına da yardımcı olduğu belirtildi.



Arif Molu Anadolu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'ne 'Ayın Konuğu' olarak katılan ve öğrencilerle sohbet edip sorularını cevaplandıran Kayseri İl Emniyet Müdürü Orhan Özdemir, Kurtlar Vadisi isimli dizinin zararları kadar kendilerine faydasının da dokunduğunu söyledi. Birçok suçluyu, dizi saatinde dizi izlerken yakalama fırsatı bulduklarını kaydeden Özdemir, dizilerde yaşanan olayların gerçek hayata aktarılmaya çalışmasına bile şahit olduklarını söyledi.
Yaklaşık bir ay önce yaşadıkları bir olayı anlatan Özdemir, "Birkaç çocuk sokakta kuru sıkı tabanca bulmuş ve sağa sola ateş etmeye başlamışlar. Ekiplerimiz hemen müdahale ederek tabancayı aldılar. Ancak gençlerden 'Arka sokaklar dizisinde bir şey olmuyor. Siz bize neden böyle yapıyorsunuz' şeklinde sitem aldık. Gençler dizilerde gördükleri olayları gerçek hayatta da uygulamaya çalışıyor. Gerçekle sanalın birbirinden ayırt edilmesi gerekiyor." diye konuştu.

Göreve ilk başladığında polisiye dizilerin gençler arasında çok büyük ilgi gördüğünü, bu diziler arasında da Kurtlar Vadisi isimli dizinin özel takip edildiğini hatırlatan Özdemir, sokaktaki serkeş, bimekan takımları olarak bilinen insanların da bu diziler başladığı saatte bir köşeye çekilip, bu dizileri izlediğini belirlediklerini anlattı. Aranan birçok suçluyu bu dizilerin oynandığı saatlerde dizi izlerken yakaladıklarını açıklayan Özdemir, "Gençler arasında özenti büyük. Oradaki insanlar gibi kıravat, atkı, ayakkabı alıyorlar. Bir dönem çizgili takım elbise bulunamıyordu mağazalarda. Gelen elbiselerin tamamı bitiyordu. Maalesef dizilerin esiri olmuştuk. İnsanlarda büyük bir furya haline gelmişti. Seyrettiğimiz şeyleri kendi lehimizde esirimiz ve kontrolümüz altına almamız gerekirken diziler bizi etkisi altına almıştı. Sanal ortam tüm gençliğimizi esir etmişti. Bunun akabinde de okullarda serkeşlikler, talebeler arasındaki bu tür davranışların daha sık yaşanmasına neden oluyordu. Sanki dizideki 'Memati' rolü üstlenince herkes önünü ilikleyecekmiş gibi bir hava oluşmuştu." dedi.

ÖĞRENCİ-POLİS İŞBİRLİĞİ OKULLARDAKİ SUÇ ORANINI SIFIRLADI

Kayseri'de okullarda yaptıkları yoğun çalışmalar sonrasında suç oranlarını sıfıra indirdiklerini belirten Özdemir, Emniyet, okul aile birliği ve milli eğitim müdürlüğü iş birliğinde Kayseri'de suç ve suça karışma oranlarını tamamen ortadan kaldırdıklarını açıkladı. Yapılan serkeşliğin para etmeyeceğini, yaptıkları taktirde kanunu karşılarında göreceklerini öğrencilere anlattıklarını dile getiren Özdemir sözlerini şöyle sürdürdü: "Yaptıkları her hareketin cezasının olacağını öğrettik. Şuanda kıravatların göbeğe inme gibi birkaç şey haricinde dizilerin gençlik üzerindeki etkisi sıfırlandı. Çok fazla olumsuzlukları görünmüyor. O dizideki kötü rolü kendisine örnek seçtiyse, hayat tarzı olarak belirlediyse hiçbir yerde ve ortamda destek görmediğini, 'aferin, sana reyis diyeyim, para vereyim' gibi bir ortam olmadı. Bunu biz engelledik. Ancak rüyalarında o dizilerdeki kahraman olursun gerçek hayatta olamazsın gerçek hayat budur. Karşına okul idarecileri dikilir aile birliği polis adliye dikilir bunu sana yaptırmaz dedik. Yaptırmadık ta. Böyle olunca dizilerin öğrenciler üzerindeki etkisi azaldı. Öğrenci öğretmen arasındaki diyalog arttı."

Özellikle öğrencilerle emniyetin işbirliğinin suçların azalması ve önlenmesi konusunda çok büyük önem taşıdığını aktaran Özdemir, gençlerin emniyetin ayaklı istihbarat birimi olduğunu ve yapılan her türlü ihbarın, uyarının çok önemsendiğini açıkladı.

0 Comments:

Post a Comment