Türkiye'deki en beğenilen ünlülerin belirlendiği araştırmada, Orhan Pamuk en beğenilen yazar seçilirken, şarkıcı olarak Sezen Aksu ve İbrahim Tatlıses, televizyon dizisi olarak Yaprak Dökümü, erkek dizi oyuncusu olarak Necati Şaşmaz, kadın dizi oyuncusu olarak Bergüzar Korel ve futbolcu olarak da Arda Turan listede en beğenilenler arasında ilk sıralarda yer aldı.

Ipsos KMG tarafından her yıl geleneksel olarak gerçekleştirilen ve 10-22 Kasım tarihleri arasında 26 il merkezi ve bu illere bağlı yarı kent ve kırsal alanda, 18 yaş üzeri bin 111 kişiyle görüşülerek yapılan "Beklentiler, Tercihler, Beğeniler" araştırmasının sonuçları açıklandı. Araştırmanın en beğenilenler bölümü sekiz farklı kategorideki halkın en beğendiği ünlülerden oluşuyor. Araştırmaya göre Türkiye'nin en beğendiği isimler şu şekilde sıralanıyor; roman yazarı olarak Orhan Pamuk, köşe yazarı olarak Emin Çölaşan, televizyoncu olarak Uğur Dündar, şarkıcı olarak Sezen Aksu ve İbrahim Tatlıses, televizyon dizisi olarak Yaprak Dökümü, erkek dizi oyuncusu olarak Necati Şaşmaz, kadın dizi oyuncusu olarak Bergüzar Korel ve futbolcu olarak da Arda Turan. Ipsos KMG CEO'su Vural Çakır araştırma sonuçlarını değerlendirerek, "Bu araştırmadan çıkan en çarpıcı sonuç Türkiye'deki okuma alışkanlığının yetersizliği oldu. Halkımızın yüzde 58'i en beğenilen yazar için "hiçbir fikriyok" derken, en beğendiği köşe yazarında ise yüzde 63'lük bir oranda görüş bildirmiyor. Sorular en beğenilen TV dizisi ve şarkıcılar gibi daha popüler kategoriler için yönlendirildiğinde ise görüş bildirenlerde ciddi oranlarda artış gözlemleniyor" dedi.

Araştırmada en beğenilen roman yazarı olarak bu yıl ilk sırada yüzde 8 ile Orhan Pamuk yer aldı. Yaprak Dökümü dizisiyle popülerleşen ve geçen yılki araştırmanın en beğenileni Reşat Nuri Güntekin ise bu yıl yüzde 7 ile ikinci sırada yer alıyor. Reşat Nuri Güntekin'i yüzde 4 ile Ayşe Kulin ve Yaşar Kemal takip ediyor. Araştırmada geçen yıldan farklı olarak "hiç fikrim yok" diyenlerin sayısında yüzde 5'lik bir düşüş gözleniyor. 2008 araştırmasında hiçbir fikrim yok diyenlerin oranı yüzde 63'ken 2009 araştırmasında bu oran yüzde 58'e geriliyor. En beğenilen köşe yazarında ise birinci bu yıl da değişmiyor. Yüzde 5 ile ilk sırada olan Emin Çölaşan'ı sırasıyla yüzde 4 ile Hıncal Uluç, yüzde 2 ile Fehmi Koru, Ahmet Altan ve Rauf Tamer izliyor. Hiçbir fikrim yok diyenler ise yüzde 63'lük bir orana sahip. En beğenilen televizyoncu kategorisinde Uğur Dündar yüzde 22 ile bu yıl açık bir şekilde lider. Geçen yılın birincisi Ali Kırca ise yüzde 9 ile bu yıl ikinci sırada; daha sonra da yüzde 4 ile Mehmet Ali Birand ve Beyazıt Öztürk geliyor. Seda Sayan yüzde 3, Acun Ilıcalı, Mehmet Ali Erbil ve Esra Ceyhan ise yüzde 2 ile listede yer alan diğer televizyoncular.

En beğenilen şarkıcı kategorisinde ise Sezen Aksu ve İbrahim Tatlıses birinciliği yüzde 9 ile paylaşıyorlar. 2008'in birincisi Sibel Can ise yüzde 6 ile bu yıl üçüncü sırada. Tarkan, Ebru Gündeş ve Orhan Gencebay ise araştırmada yüzde 4'lük bir orana sahipler.

En beğenilen TV dizisinde ilk iki bu yıl da yüzde 25 oyla Yaprak Dökümü. Kurtlar Vadisi yüzde 16 ile ilk 2 de yer alıyor. Avrupa Yakası, Tek Türkiye ve Elveda Rumeli yüzde 5 ile ilk üçü paylaşıyorlar. Arka Sokaklar, Asi ve Küçük Kadınlar yüzde 3, Binbir Gece, Aşk-ı Memnu ve Parmaklıklar Arkasında ise yüzde 2 ile listeyi tamamlıyor.

En beğenilen erkek dizi oyuncusu kategorisinde yüzde 12 ile Necati Şaşmaz birinci sırada yer alıyor. Necati Şaşmaz'ı yüzde 7 ile Kadir İnanır, yüzde 5 ile Halil Ergün, yüzde 3 ile Kenan İmirzalıoğlu ve yüzde 2 ile Tamer Karadağlı, Halit Ergenç, Erdal Özyağcılar ve Kıvanç Tatlıtuğ izliyor.

En beğenilen kadın dizi oyuncusu kategorisinde ise Bergüzar Korel yüzde 6 ile geçtiğimiz yılkı başarısını tekrarlayarak birinci sırada yer alıyor. Bergüzar Korel'i yüzde 4 ile Tuba Büyüküstün, yüzde 3 ile Türkan Şoray, Gülse Birsel ve Fahriye Evcen izliyor.

En beğenilen futbolcu kategorisinde ise ilk sırayı yüzde 14 ile Avrupa Şampiyonası'nda yıldızı parlayan Galatasaraylı futbolcu Arda Turan alıyor. Geçtiğimiz senenin en beğenileni Alex De Souza ise yüzde 5 ile ikinciliği takım arkadaşı Semih Şentürk ile paylaşıyor. Emre Belözoğlu yüzde 3 ve Hasan Şaş yüzde 2 ile araştırmada yer alan diğer futbolcular.

0 Comments:

Post a Comment