Polat Alemdar köşeyi döndü!..



Dizi sektörü, sadece televizyon kanallarını değil, reklam piyasasına da hayat veriyor. Milyonları etkileme gücüne sahip bu yapımların maliyetleri, bölüm başına ortalama 160 bin YTL'yi buluyor. Bugün 120-130 bin kişinin de istihdam edildiği dizi sektöründe en iddialı yapımların başrol oyuncuları bölüm başına bütçenin yüzde 20'sini alıyor. Figüran ücretleri ise cast (oyuncu) ajanslarının stajyer tarifesine göre değişiyor. Sektörün en önemli sorununu ise Türkiye'deki teknik ekip ve senarist kadronun eksikliği oluşturuyor.

REKLAM PASTASININ CAZİBESİ
Yağmur Ajans'ın sahibi Osman Yağmurdereli, Türkiye'de bir hafta içerisinde 100'den fazla dizinin ekrana geldiğini belirtti. Yağmurdereli, basit bir hesapla haftada 16 milyon YTL'nin döndüğü bir yerli dizi sektörü oluştuğuna dikkat çekti. Bugün Türkiye'de reklam yatırımı olarak nitelendirilen "reklam pastası"nın 1 milyar 500 milyon dolar ile 2 milyar dolar arasında olduğuna dikkat çeken Yağmurdereli, Türkiye'deki dizi furyasının nedenini de "reklam pastasından pay alma yarışına" bağladı. Yağmurdereli, "Ben her dönem başı bu yıl diziler azalır izleyici sayısı düşer diyorum ancak her dönem sektördeki rakamsal veriler katlanarak büyüyor. Bunlar olumlu şeyler olabilir ancak sektörün biraz durulmaya ihtiyacı var" dedi.

130 BİN KİŞİ EKMEK YİYOR
Yoğun bir şekilde dizi çekilmesinin yaklaşık 130 bin kişiye de istihdam ortamı sağladığına dikkat çeken Yağmurdereli, bu konuda şunları söyledi: "İnsanlar televizyonda gördükleri 30 kişilik ekibin yanı sıra 70 kişiye yakın teknik ekipte kamera arkasında çalışıyor. Bunun birde stüdyo kısmı bulunuyor yani bir dizide ortalama 120-130 kişilik ekipler çalışıyor. Servisi, çaycısı, malzemecisi, makyajcısı ve dolaylı yoldan bu sektörden ekmek yiyen çok kesim bulunuyor. Ve bu sektörde herkes iyi ücretler alıyor."

ÇAYCININ HAFTALIĞI 250 YTL
Yapım şirketlerinin kanallar ve dizi ekibi arasında bir aracılık görevi üstlendiğini söyleyen Yağmurdereli "Yani parayı alıp dağıtan bir merci gibiyiz. Bu işlerden yüzde 5 pay alarak çalışıyoruz" dedi. Dizi ekibinde dağıtılan ücretlerle ilgili bilgi de veren Yağmurdereli şunları söyledi: "Türk sinemasında ve dizi sektöründe Yeşilçam'dan kalma bir alışkanlık var. Teknik kadro ve elemanları çok yüksek paralara çalışıyor. Işık şefinin aldığı rakamla bir müsteşarın aldığı maaş arasında fark yok. Yönetmenler bölüm başına 8 ile 15 bin YTL arasında alıyorlar. Çaycının haftalığı bile 250 YTL'den başlıyor."


0 Comments:

Post a Comment