“Polat Alemdar, CIA ajanı çıktı” manşetimiz üzerine mahkemeye giden artist, Yeniçağ’ın kendisine hakaret ettiğini ileri sürmüştü.

Dizilerde önüne geleni asıp kesen derin senaryonun figüranı Polat Alemdar, Türk adaletinin okkalı tokadıyla yere serildi...

Şikayet yersiz bulundu
Kurtlar Vadisi Irak filmi ve Kurtlar Vadisi dizisinin yapımcısı Pana Film, Yeniçağ’a açtığı davaları kaybetti. Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, sanal kahraman hakkındaki yorumlarımızla ilgili şikayetleri ‘yersiz’ buldu.

‘Türk Rambosu’ tipinde
Davaya konu olan haberde, “4 Temmuz 2003’te Süleymaniye’de Türk askerinin başına çuval geçiren ABD’liler, Polat’ı Türk Rambosu rolüne soyundurdu. Böylece Türk halkı sanal olarak intikam alma huzuruna kavuşacak” denilmişti.

Savcı da beraat istedi
YapImcInIn “Müvekkilime hakaret edildi” iddiası, savcıyı bile ikna etmeye yetmedi. Kamu adına mütalaa sunan savcı, “Film kahramanını eleştirmek suç değildir. Kaldı ki, atılı suçun unsurları oluşmamış” dedi ve davalar reddedildi.

Sanal karizmaya derin çizik
Kurtlar Vadisi’nin sanal kahramanlarına yaptığımız eleştirileri yargıya taşıyan Pana Film’in şikayetleri yersiz bulundu.

Haber: Mustafa DURAN
Bakırköy 2. Asliye Ceza Mahkemesi, Kurtlar Vadisi sinema filmi ve dizisine yönelik haber ve yorumlarımızdan dolayı Pana Film tarafından açılan ceza davalarını karara bağladı. Mahkeme “atılı suçun kasıt ve unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle gazetemiz hakkındaki ceza istemini reddetti. Gazetemizin 25 Aralık 2005 tarihli sayısında “Polat Alemdar CIA ajanı çıktı” başlıklı haberimizde “Kurtlar Vadisi Irak” sinema filminin ABD tarafından yürütülen psikolojik bir operasyon olduğunu, bu operasyonda başrol oyunculuğunun da sanal kahraman Polat Alemdar’a verildiğini belirtmiştik. Haberimizde şunları kaydetmiştik:

Dava açtılar
“Filmde 4 Temmuz 2003’te Süleymaniye’de Türk askerinin başına çuval geçiren ABD’liler, Türk milletinin kendilerine duyduğu nefreti ve intikam duygusunu ortadan kaldırmak için Polat Alemdar’ı Türk Rambosu rolüne soyundurdu. ABD’nin psikolojik harekat planına göre, Polat Alemdar filmde, Mehmetçiğe çuval geçiren ABD’li generale rol gereği bir güzel haddini bildirecek, böylece çuval olayını kara bir leke olarak gören Türk halkı da sanal olarak ABD’den intikamını almış olmanın huzuruna kavuşacak. Türkiye’yi BOP’un piyonu yapmayı hedefleyen ABD, filmde Polatı Türk halkının intikamını alan milli bir kahraman olarak gösterecek, gerçekte ise Polat ABD’nin amaçlarına hizmet etmiş olacak.” Bu ve devamında gelen haberlerin ardından yapımcı şirket Pana Film, gazetemiz aleyhine 3 adet ceza davası açmıştı.

Mahkeme reddetti
Haber ve yorumlarımızda sanal kahraman Polat Alemdar üzerinden bu karekteri canlandıran Necati Şaşmaz’a hakaret edildiğini öne sürün Pana Film, “Yazılar amacını aşmıştır, dizi ve film zararlı olsaydı RTÜK tarafından işlem başlatılırdı. Bu konularla ilgili herhangi bir işlem başlatılmamıştır. Kaldı ki filmin Amerikan sempatisi doğurmak değil, Amerikan sempatizanlığına karşı bir konusu vardı. Ayrıca bu film ve dizi dışında pek çok dizi şiddet içermektedir; nedense bunlar haber konusu olmayıp sürekli olarak müvekkilimin başrol oyuncusu olduğu dizi ve filmle ilgili haber yapılmasını anlamak mümkün değildir” iddiasında bulundu. Pana Filmin mahkumiyet talebini değerlendiren mahkeme ise Cumhuriyet Savcısı’nın mütalaasını da değerlendirdikten sonra “atılı suçun kasıt ve unsurları oluşmadığı” gerekçesiyle beraat kararı verdi. Pana Film kararı temyiz etti.

Savcı: Film kahramanını
eleştirmek suç değildir
Bakırköy 2.Asliye Ceza Mahkemesi kararını vermeden önce ilgili Cumhuriyet Savcısı’nın Pana Film’in iddiaları konusundaki görüşünü de sordu. Kamu adına mütalaasını sunan Cumhuriyet Savcısı, “Her ne kadar müşteki belirtilen yayında sarf edilen cümleler film kahramanına yönelik eleştiri düzeyinde açıklamalardan ibarettir. Bu haliyle atılı suçun sanığın sujesinde yasal-manevi kurucu unsuru itibariyle oluşmadığı anlaşıldığından beraat kararı verilmesi talep ve mütalaa olunur” dedi.

0 Comments:

Post a Comment