Başlık ilginç mi geldi size ? Tabii ki ilkokulda öğrendiğimiz maddenin en küçük yapı taşı olan atomdan bahsetmiyoruz.Bahsettiğimiz şey, yazdığımız haberlerin kimliği belirsiz kişi veya kişilerce alınıp başka sitelere eklenmek sureti ile yapılan, ‘Hem Suçlu,Hem Güçlü’ tabiri ile dile getireceğimiz ‘Gülünç Duruma Düşme’ eylemidir.Yani bilmeyenler için ilan edile; Site yönetimimizin Kurtlar Vadisi hakkında kafa yorarak,emek vererek yazdığı yazılar piyasada olan çoğu Kurtlar Vadisi Fan Sitesi ve Genel Forum Siteleri tarafından alınıp kaynağına ilginç şeyler yazılmakta. Yazdığımız haberleri büyük bir pişkinlikle alıp,iş kaynak yazmaya varınca gurur yapıp sitemizin adresini veya hiç olmazsa yazının altına ‘Alıntıdır’ ibaresini yazmayanlaradır sözümüz.Bizim yazdığımız yazıları alıp altına saçma sapan kaynaklar yazmanız cidden gülünç bir durum.Daha önce ‘Kaynak:Uçankuş’ gibi komedilere şahit olmuş olsak ta son gördüğümüz olay internet sahtekarlığının boyutunu gösterir nitelikte.Eylemin sahiplerini büyük bir gaflet içerisinde olduklarını uyarmadan geçemeyeceğiz.Bu olay bizi ciddi şekilde gülme krizine sokmuş durumda.Hani ‘İnsanlık Dramı’ , ‘Ümitsiz Vak-a’ diye tabir edecileceğimiz olaylar vardırya günlük yaşamımızda,bugün internette rastgeldiğimiz olay ise bir ‘İnternet Dramı’ dır ..
Neye mi şahit olduk ? Bizim yazdığımız yazıları alan bazı siteler kaynak olarak ‘Atom’ yazmışlar.İlginçtir .. ‘Atom Kim Ya ? ’ dedik birden.Acaba yeni bir gazete veya haber sitesi falan mı diye düşündük bir an için.Daha önce ‘Kaynak:Uçankuş’ diyenlere rastlamıştık çünkü.Buna rastladıysak her şey olabilirdi artık.Çünkü Uçankuş olayı büyük bir dramdı.Meğerse daha büyüklerini de görmek kısmetmiş.Bahsettiğimiz drama rastlamadan önceydi bu düşüncemiz.Meğerse kaynak olarak yazılan kelam bir haber sitesi,gazete falan değilmiş.Haberleri yayınladığımız şu ortamdaki bir eklenti olduğunu öğrenince neşe kaynağımız oldu ‘Kaynak:Atom’ diyenler.Atomun anlamını teknik olarak belirtmek gerekirse ; haber web siteleri, bloglar ve/veya Gmail hesabınızdan, tek bir yerde düzenli güncellemeler almanızı kolaylaştıran bir sistemdir.Bu sistem şu sayfanın en altında ‘Kaydol: Kayıtlar (Atom)’ olarak belirtilmiştir. Aslında trajikomik bir durumdur bu olay.Kalbimizin bir kenarı gülmekte,diğer kenarı hüzünlenmekte ..
Şimdi soru işaretleri daha da belirginleşti zihnimizin ince noktalarında.Acaba şu Atom kasten ve bilerek mi yazılmıştır kaynak yerine.Yoksa haberi alan kişinin temiz ve saf duygularının bir sentezi midir bu trajikomik olay ? Yok yok saflıktan gelen bir şey olmasagerek … Çünkü sayfada atom ile ilgili tek şey var o da en altta yazıyor.Sanki birileri gelip haber almış,kaynağını yazmayı gururuna yedirememiş te sayfadan alakasız bir terim bulup bunu da eklediği sitenin sakinlerine kaynak diye yutturmaya çalışmış. Evet evet kesin böyledir.
Söylemeden edemiyoruz.Ya kaynağı adam gibi yazın,yada o gururunuzu hiç sermeyin yerler altına.Yazıyı alırken güzel de,kaynak almaya gelince mi aklınıza geliyor asaletiniz ? Kaynak yazmak senin sitenin itibarını sarsıyorsa haberi de kendin yaz .. Biraz özgün bir şeyler çıkar ki kalıcı olasın. Kafa yormadan olmaz bu işler.Bizden size nasihat olsun.
Merak ediyoruz, eklediğimiz her şeyi haber botu gibi sitelerine alan kişiler bunu da alıcaklar mı acaba ? Size bir promosyon yapalım ; bu yazımızı alın,kaynak belirtmenize gerek yok.O kıvır kıvır kıvrandığınız kaynak derdini bir kerelik kaldırıyoruz bu kıyağımızı da unutmayın ..
G.O.R.A filmindeki bir repliğe atıfta bulunarak son veriyoruz sözlerimize ; ‘Bi Tarafınızdan Element Uydurmayın.’

0 Comments:

Post a Comment