Bir dönem RTÜK tarafından "aşırı ırkçı"bulunarak cezalandırılan Kurtlar Vadisi siyasi duruşunu nasıl değiştirdi?

4 yıl kadar önceydi... RTÜK Kurtlar Vadisi'ni "Aşırı şiddet görütüleri ve Türkçe'nin kötü kullanımı" gerekçesiyle bir hafta yayından men etmişti..Ama RTÜK kararının asıl ilginç gerekçesi "IRKÇI NEFRET DUYGULARININ KIŞKIRTICI ŞEKİLDE KULLANIILMASI"
olmuştu..

Dizide sık sık Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) eleştiriliyor, Çeçenistan, Kafkasya, Kuzey Irak ve Türkmen'ler milliyetçi bir bakış açısıyla senaryolaştırılıyordu...

Dizinin ilginç bir bölümü ise KKTC'de çekilmiş Rauf Denktaş uzun uzun milliyetçi konuşmalar yapmıştı hatırlarsınız.. Ana konsept "Gayrinizami harp ve derin devletti ."

Türkiye'nin bu en çok izlenen ve tartışılan dizisinde kırılma, yönetmen Osman Sınav ve konsept danışmanı Soner Yalçın'ın ayrılması ve Kurtlar Vadisi Irak filminin çekilmesiyle başladı.. ABD'de aşırı milliyetçi bulunarak sert tepkilere yol açan filmde konu, Amerikan askerlerinin Kuzey Irak'da Kürt'lerle itifak halinde Türkmen'lere zulmetmesiydi..

Polat Alemdar filmin galasını Emine Erdoğan ile birlikte izledi...

Dizi bu yıl ise bütün konseptini "Çetelere" ayırdı... Artık ne Çeçen'ler ne Denktaş, ne de Türkmen'ler vardı. İskender Büyük isimli karakter ve onun darbe girişimleri anlatıldı hep.. İskender Büyük karakteri kimi anlatıyordu hemen anlaşıldı. İşlenen olaylar neredeyse birebir Ergenekon operasyonunun safhaları gibiydi..

Evet kalabalık bir kısım Türk gencine bulicini çıkarttırıp siyah takım elbise
giydiren Polat Alemdar değişmişti. Polat "dönmüştü" ama bu yumuşak geçiş siyah takım elbiselilerce hemen kavranamadı.. O artık devlet içindeki çetelerle mücadele eden yine devlete içindeki bir çetenin başındaydı.. İyi çete, darbeci kötü çete ile savaşıyordu.. Kıtır kıtır adam kesen Memati bile yumuş**ş Kız Kulesi'ne bakıp bakıp aşk acısı çekiyordu..İyi de oldu.. Adam doğramaktansa şarkı dinleyip efkarlanmak daha insani mesajlar içeriyordu..

RTÜK de bir daha diziye ceza vermedi zaten..

Diziyi Pana Film çekiyor.. Şirket Hasan Kaçan ve Kadir Çöpdemir gibi başbakana yakın bilinen ünlüleri de içinde barındırıyor.. Son duyum ise dizinin "muhalefet yapan" Show TV'den "muhalefet yapmayan" ATV'ye geçeceği yönünde.. (Kaçan ile Çöpdemir'de orada)..

Sonuç: Kitap okumayan,sinema-tiyatro gibi kültürel faliyetlerde bulunamayan
halkımızın tek bilgilenme ve eğlenme aracı televizyonlar.. Etkili diziler kitleleri
harekete geçirip ortak kanaat oluşturabiliyor.. Amerikan tarzı kitle iletişiminin
mantığı "Kalabalıklar Önder Sav, Sabih Kanadoğlu yada Fehmi Koru'dan çok Polat Alemdar'ı dinler" şeklindedir.

Doğrudur.

Deniz Gezmiş'i anlatan kitaplar Hatırla Sevgili dizisinden sonra patlamadı mı?

Kurtlar Vadisi işte bu yüzden bir yazı konusu oldu...


0 Comments:

Post a Comment