Kurtlar Vadisi-Terör’ün yayından kaldırılmasını izleyen günlerde sizlerden çok sayıda mesaj almıştık. Mesajların neredeyse tümü bu dizinin yayınının sona erdirilmesine isyan eden ve bir türlü bu durumu kabul etmek istemeyen izleyicilerimizden geliyordu. Bu izleyicilerimiz dizinin yayından kaldırılması konusundaki gerekçeleri haklı olarak geçersiz buluyorlardı.

Hatırlayacağınız üzere sayın RTÜK Başkanı çeşitli basın organlarında yaptığı açıklamalarda Kurtlar Vadisi – Terör’ün, 3984 sayılı RTÜK yasasının 4 üncü maddesinin (b) şıkkına girdiğini ve dolayısıyla diziyi yayınladığımız takdirde bu maddede belirlenen cezaları kanalımıza uygulamak zorunda kalacaklarını bildirmişti.

Sözkonusu 4 üncü maddenin (b) bendine göre : “Toplumu şiddete, teröre, etnik ayrımcılığa sevk eden veya halkı sınıf, ırk, dil, din, mezhep ve bölge farkı gözeterek kin ve düşmanlığa tahrik eden veya toplumda nefret duyguları oluşturan yayınlara imkân verilmemesi” gerekmektedir. Buna aykırı davranan kanallara verilecek ceza da aynı yasanın 33. maddesinde açık bir şekilde şöyle belirlenmiştir : “4 üncü maddenin ikinci fıkrasının (a), (b) ve (c) bendlerindeki ilkelere aykırı yayın yapılması halinde uyarı yapılmaz ve yayın kuruluşunun yayını bir ay durdurulur. İhlalin tekrarı halinde yayın süresiz olarak durdurulur ve yayın lisans izni iptal edilir”.

Tüm bunların sonucunda bildiğiniz gibi dizi yayından kaldırıldı. Oysa bize göre dizide bu maddeye girebilecek bir durum yoktu. Çünkü dizide herhangi bir kesime karşı bir ayrım ya da aşağılama olmadığı gibi bu ülkede yaşayan herkesin kardeş olduğu bilincini pekiştirmeğe yönelik mesajlar vardı. Ayrıca bu dizinin eleştiri oklarına hedef olmasına gerekçe gösterilen şiddet olgusu da en aza indirgenmişti. İzleyicilerimizin çoğu bu durumu çok iyi kavramış ve bize bu yönde destek mesajları göndermişlerdi. Bu mesajların sayısı neredeyse yüz bine ulaştı, yani gerçek bir tsunami gibi. Ancak bunların hiçbir yararı olmadı ve dizi yayından kaldırıldı.

Elbette siz izleyicilerimizin beklentilerini karşılayamamanın yarattığı bunalım bizi de etkisine almıştı. Bunun sonucunda yapımcı şirketle yeniden görüşülerek ne yapılabileceği konuşuldu ve onların yaratıcı yeteneklerine güvenilerek yeni bir proje üzerinde yeniden anlaşıldı. Bunun da adı Kurtlar Vadisi – Pusu oldu. Bu proje diğerinden oldukça farklıysa da izleyicimiz sevdiği kahramanları yine ekranda görmeğe devam edebildiğinden bize olan kırgınlığı biraz geçmiş gibi görünüyor. Ancak sonuç olarak yine de bu kırgınlığa neden olan durumun bizden kaynaklanmadığını artık biliyorsunuz.


0 Comments:

Post a Comment