Şanlıurfa’da İl Jandarma Komutanlığı tarafından düzenlenen ‘Fırtına’ adlı operasyonda, izlenme oranı yüksek dizi ve maç saatlerinde Botaş ve TPAO’ya ait petrol buru hatlarından ham petrol çaldığı iddia edilen 5 kişilik çete çökertildi.

İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, ekim ayında Mardin’de yaşayan 31 yaşındaki Celal Kurkmaz liderliğindeki suç örgütünün Diyarbakır, Şanlıurfa ile Şanlıurfa’nın Hilvan ve Siverek İlçeleri’nden geçen boru hatlarından ham petrol çaldıkları ve bunu istasyonlara sattığı bilgisine ulaştı.

Bunun üzerine harekete geçen jandarma, ‘Fırtına’ adını verdiği operasyonla Kurkmaz’ı yakın takibe aldı. Kurkmaz’ın ham petrol hırsızlığını petrol istasyonu sahibi 42 yaşındaki Mehmet Aslan, kardeşi 39 yaşındaki Şükrü Aslan ve 34 yaşındaki Seyfeddin Elmas ve Elmas’ın amcasının oğlu 42 yaşındaki Abdülbaki Elmas ile birlikte yaptığını belirlendi.

Yaklaşık 3 ay süren takibin ardından jandarma suç örgütü elemanlarının Şanlıurfa ve Mardin’deki adreslerine eş zamanlı baskın düzenlendi. Baskınlarda 5 zanlı ile birlikte ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda 1 ruhsatsız tabanca ile 47 mermi, 8 cep telefonu, 1 sayaçlı seyyar akaryakıt pompası, 1 kaynak makinası, 2 vana, 2 boru tapası, 2 boru anahtarı, çeşitli tesisat malzemeleri ile 200 litre ham petrol ele geçirildi. Malzemelere el konulurken, gözaltına alınan zanlılar ise sorgulanmak üzere İl Jandarma Komutanlığı’na götürüldü.

DİZİ VE MAÇ SAATLERİNDE HIRSIZLIK

İddiaya göre, özellikle kırsal kesimden geçen TPAO ve Botaş’a ait boru hatlarını tespit eden suç örgütünün, ilk olarak boruların yüzeye yakın olan kısımlarına vana taktıkları belirlendi. Örgütün, ham petrol çalmak için ay ışığının olmadığı, yağışlı, sisli havalar ile derbi maç ve izlenme oranı yüksek dizilerin ekrana geldiği saatleri tercih ettiği öğrenildi. Petrol çalmak için kullandıkları tanker ile bölgeye giden zanlıların, yakalanmamak için önden farklı araçları eskort olarak gönderdikleri, çaldıkları ham petrolü ise işlemeden istasyonlara sattıkları tespit edildi. Örgütün yaklaşık 1 yıldır sürdürdüğü faaliyet ile devleti milyonlarca YTL zarara uğrattığı ileri sürüldü. 20-23 dakikada 20 tonluk bir tanker doldurulduğu belirlenirken, ayda bu şekilde 50 ile 100 tanker petrol çalındığı, zanlıların bir tanker petrolü istasyonlara 20-25 bin YTL arasında sattıkları anlaşıldı.

Zanlıların sorgusu sürüyor.

0 Comments:

Post a Comment