Terörü işleyen dizilerin içinde mutlaka "anlatıcı" konumunda bir karakter oluyor. "Kurtlar Vadisi"nde Selçuk Yöntem'in oynadığı "Aslan Bey" böyle bir karakterdi. Sonra tabii ki bu görevi Polat üstlendi. ATV'deki "Gazi" dizisinde benzer rolde bir yüzbaşı var. "Pars Narkoterör"de de böyle bir karakter ortaya çıktı.
"Anlatıcılar" mesajları verir. Dizi kendi halinde devam ederken birden ortaya çıkıp siyasi gündem ve tartışılan başlıklarla ilgili ve hatta yakın tarihimize de değinerek büyük laflar ederler.
"Pars Narkoterör"deki anlatıcının adı Haydar. Haydar dizinin kahramanına tarih dersleri veriyor. Daha sonra da günümüz olaylarına geçiyor. Jetlerin Kandil'i bombalaması üzerine yorumlar yapıyor; "Kandil'in dibi delik, istediğin kadar bombala" diyor.
O zaman haberlerde bizim izlediğimiz görüntüler ve anlatılanlar hikaye... Haydar Bey bu konuda bilir kişi olduğuna göre durum böyle. "Yoksa siz derin devlet misiniz? Göreviniz nedir?" sorusuna "Bizzat devletin görev verdiği nasıl derin devlet olur?" diye cevap veriyor.
"Kurtlar Vadisi" olsun, "Köprü" olsun (mesela son bölümde şehirlerdeki kundaklama olaylarına gönderme yaptı), şimdi "Pars Narkoterör" olsun gündeme ilişkin göndermeler, stratejik konularda yorumlar yapılıyor.
Yabancı dizilerde de bu öğeler çokça kullanılıyor. Örneğin "24" dizisi. Bizde gerçek ile hayal birbirine karıştırıldığı için anlatıcı konumundaki karakterlere millet inanıyor.
Polat Alemdar'ın bu ülkeyi yönettiğine, söylediklerinin gerçek hayattaki siyasi ilişkilerde geçerli olduğunu zannediyor. Haydar karakterinin de söylediklerine vatandaşın inandığına eminim.
Senaryolar bir yerde köşe yazıları gibi olmaya başladı. Bir gazetenin siyasi yorumcusu, televizyon dizilerinin senaristleri...


0 Comments:

Post a Comment